Κυριακή, Σεπτεμβρίου 02, 2007

Λουκία Ρικάκη.

Επί τρία χρόνια η Λουκία Ρικάκη συγκέντρωνε από το Ιντερνετ κείμενα με θέμα την απώλεια. Τριάντα από αυτά αποτελούν το βασικό υλικό της ταινίας της «Κράτησέ με» που προβάλλεται από σήμερα στο «Σινέ Ψυρρή». «Με ενδιαφέρει πολύ η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, πληροφοριών, η διαδραστική λειτουργία της επικοινωνίας, όλα όσα συμβαίνουν στο Διαδίκτυο», λέει η σκηνοθέτις. «Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε ως πείραμα, δεν ήξερα ακριβώς τι να περιμένω, είχα όμως πολύ ξεκάθαρα στο μυαλό μου το πώς ήθελα να δένουν αυτές οι ιστορίες με το μυθοπλαστικό κομμάτι της ταινίας. Ηλπιζα σε μια ανταπόκριση, αλλά δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο πολυάριθμες και τόσο καλές οι ιστορίες που θα λάμβανα και ότι επίσης θα έβρισκα πρόθυμους συγγραφείς να πάρουν μέρος και στο δεύτερο συμμετοχικό σκέλος της ταινίας, δηλαδή στο “παιχνίδι της αφής”, το οποίο κατέγραψε τις αφηγήσεις των ιδίων των συγγραφών μέσα από το συγκεκριμένο παιχνίδι ελεύθερου συνειρμού που έπαιζαν οι σουρεαλιστές».

Κεντρική ηρωίδα, μια ραδιοφωνική παραγωγός που χάνει απρόσμενα τον πατέρα της. Για να μπορέσει να χειριστεί αυτή την απρόσμενη απώλεια δημιουργεί μια ιστοσελίδα στην οποία ακροατές του ραδιοφώνου στέλνουν ιστορίες τους. Η εξέλιξη είναι απρόσμενη: παρελθόν και παρόν διαπλέκονται, όσο οι διαφορετικές -και ίδιες- ιστορίες περιστρέφονται γύρω από θέματα κοινά, λίγο πολύ, στις ζωές των ανθρώπων. «Η συγκίνηση είναι πάντα ένα ζητούμενο στις ταινίες μου. Θεωρώ ότι τα δάκρυα κρατούν μια εύφορη κατάσταση της καρδιάς μας και έτσι μπορεί να ανθίζει όταν ο σπόρος είναι ικανός», σημειώνει η σκηνοθέτις.

Προς επίρρωση της διαδικασίας γένεσης του «Κράτησέ με», η Λουκία Ρικάκη έχει δημιουργήσει ένα blog στο οποίο μπορούν να μπαίνουν όσοι θεατές βλέπουν την ταινία και να τη σχολιάζουν.